ایزوگام چیست ؟

تعریف ایزوگام

 عایق رطوبتی پیش ساخته پایه قیری دارای الیاف پلی استر وفایبر گالس یا ترموبادینگ

انواع ایزوگام بر اساس نوع الیاف

  1. دو لایه (دو نوع الیاف در ساخت ایزوگام به کار رفته است)
  2. تک الیه (یک نوع الیاف در ساخت ایزوگام به کار رفته است)

 اجزاء تشکیل دهندۀ ایزوگام دو لایه

  1. فویل آلومنییوم ( فویلدار) یا فیلم پلی اتیلن (ساده)
  2. تیشو
  3. پلی استر
  4. 4.        قیر 70-60+ پلیمر A.P.P یا S.B.S یا (شیره ی پلیمری)
  5. 5.        فیلم پلی اتیلن

اجزاء تشکیل دهنده ایزوگام تک لایه

  1. فویل آلومینیم (فویلدار9 یا فیلم پلی اتیلن(ساده))
  2. ترموباندینگ
  3. قیر 70-60+ پلیمر A.P.P یا S.B.S یا (شیره ی پلیمری)
  4. 4.        فیلم پلی اتیلن

روشهای تولید در ایران

  1. روش پلیمری (قیر 70-60+ پلیمر A.P.P یا S.B.S)
  2. اکسیده: حذف قیر 60-70 و جایگزین آن با قیر دمیده (مازوت) یا اسلج.

تعریف و کاربرد تیشو: ورقه نازکی از پشم و شیشه یا فایبرگالس که با نخهای طولی مسلح شده است و کاربرد آن در ایزوگام ممانعت از نفوذ UV آفتاب (اشعه ماوراء بنفش) به داخل ایزوگام می باشد.

 تعریف و کاربرد پلی استر: منسوجات بافته یا نبافته از جنس پلی استر که کاربرد آن ایجاد قدرت کشش های طولی و عرضی می باشد.

 تعریف و کاربرد فویل آلومینیوم: ورقه ی نازکی به قطر 14 ای 10 میکرون از جنس الومینیوم بوده وکاربرد آن در اولا به منظور زیبایی و ثانیا ممانعت از نفوذ گرما به داخل ایزوگام نور خورشید می باشد.

تعریف و کاربرد ترموباندینگ: لایه ای بسیار مقاوم از جنس پلی استر فشرده که با رزین مخصوص آنتی UV آهار خورده شده و کاربرد آن در ایزوگام ایجاد مقاومتهای کششی طولی و عرضی بسیار بالا می باشد.

V.B وکیوم باتوم: از محصولات حاصل از پالایش نفت خام در پالایش نفت خام در پالایشگاه بوده و خوراک و ماده ی اصلی تولید انواع قیر مانند قیر70-60 و قیرهای PG می باشد. این محصول فقط در کارخانه های تولید کننده انواع قیر (قیرساز) می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

 تعریف و کاربرد قیر 70-60 در ایزوگام: قیر 70-60 حاصل پالایش نفت خام در پالایشگاه و با درجه ی نرمی و نفوذ ناپذیری 70-60 می باشد که خاصیت ذاتی- و واکنش طبیعی آن در مقابل حرارت و برودت، به شرح ذیل می باشد. پایداری حرارتی (گرمایی) قیر 70-60 در مقابل گرما در حدود 37 الی 47 درجه بوده و در این دما از حالت جامد به مایع تبدیل شده و روان و جاری می شود. و پایداری برودتی (سرمایی) قیر 70-60 در مقابل سرما در حدود 5 + الی 7+ درجه می باشد و در دمای کمتر از آن شکننده بوده و می شکند. قیر 70-60 از دیرباز به عنوان یکی از انواع عایقهای رطوبتی محسوب و در ایزولاسیون قیروگونی مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد قیر 70-60 در ایزوگام خاصیت عایق رطوبتی بودن و آب بندی آن است.(مادۀ اولیه اصلی ایزوگام)

نکته بسیار مهم: از آنجا که از ویژگی های غیر قابل انکار ایزوگام، عملکرد آن در مواجه با تغییرات دمای محیطی بویژه سرما و گرمای شدید می باشد. به نحوی که باید ایزوگام در سرمای حداقل از صفر درجه تا منفی پنج درجه در مقابل گرما از 100الی 120 درجه مقاومت داشته باشد ونباید تغییر حالت دهد. لذا برای باال بردن قابلیت قیر 70-60 در مقابل سرما و گرما الجرم باید از پلیمرهای اصالح کننده و تقویت کنندۀ قیر مانند  A.P.P(اتکتیک پلی پروپلین) و یا S.B.S (استایرن بوتادی استایرن) به مقدار کافی به قیر افزوده شود تا در فرآیند پخت قیر، عملا بازفرآوری قیر صورت گرفته و به شیره ی پلیمری تبدیل شود.

تعریف و کاربرد مازوت در ایزوگام های اکسیده یا دمیده: مازوت از دسته حامل های سوخت بوده و به عنوان نفت کوره در بسیاری از نیروگاهها و کوره های آجرپزی و .. به عنوان سوخت استفاده می شود. در نتیجه مازوت حاوی مقادیر زیادی از آسفالتینها، رزینها، مواد چرب مانند: روغن، نفت و گازوئیل و.. می باشد، که برای استفاده از آن در ساخت ایزوگام ابتدا باید مازوت را تلغیظ نمایند. از غلیظ کردن مازوت قیر اکسیده یا دمیده بدست می آید. علت نامگذری آن به قیر دمیده این است که در فرآیند تلغیظ مازوت که با حرارت دادن مستقیم مازوت صورت می گیرد مقادیری از مواد چرب مانند نفت و گازوئیل از آن بصورت بخار جدا شده و بسیار قابل اشتعال و انفجار می باشد که بنابراین با دمیدن هوا به مازوت جوشان کار خروج گازهای جدا شده را تسریع داده و درنتیجه مولکولهای قیر اولا اسفنجی می شود ثانیاً تمام هیدروکربونهای قیر، سوخته و اکسیده می شود و قیر دمیده قدرت ترکیب پذیری با هیچ گونه پلیمری را نخواهد داشت به همین دلیل نام این نوع قیر را دمیده یا اکسیده می نامند.

 تعریف اسلج : لجن اسیدی ناشی از تصفیه روغن سوخته

 بدلیل چرب بودن و رایگان بودن اسلج متاسفانه بسیاری از کارخانجات در تولید ایزوگام نامرغوب و ارزان، مقادیر زیادی از آن را به همراه مقداری مازوت و قیر طبیعی استفاده می کنند. این نوع ایزوگامها در زمان نصب با متصاعد شدن دود سفید از آن موجب تحریک مخاط بینی و گلوی افراد بویژه نصاب شده که در دراز مدت قطعا ناراحتی ها و بیماریهای تنفسی را باعث خواهد شد و همچنین به هنگام بارندگی آب بصورت کف از ناودان خارج و محیط اطراف خود را اسیدی و آلوده می کند.

تعریف قیر طبیعی یا گیلسونایت یا زنگه نایت: این نوع قیر در طبیعت شبیه ذغال سنگ موجود می باشد و برای اولین بار در امریکا کشف شد و در ایران هم توسط فردی به نام مهندس زنگنه در استانهای کرمانشاه و ایلام و بخش هایی از خوزستان برای اولین بارمورد شناسایی و بهره برداری قرار گرفت. عمده ی کاربرد آن صادراتی بوده و در قیرهای امولسیونی (حلال آب) در صنعت راهسازی بکار می رود ولی در صنعت ایزوگام نیز با افزودن قیر 70-60، مازوت، اسلج و… نرم شده و در ساخت از آن استفاده می شود.

 نکته مهم :دلایل جایگزینی قیر 70-60 با قیر دمیده اسلج

  1. ارزانتر بودن آن نسبت به قیر 70-60 (3/1 قیمت قیر)
  2. عدم نیاز به پلیمر (که باعث ارزانی ایزوگام می شود)
  3. هزینه و زمان کمتر تولید

– پلی استر دوخته شده پلی استر معمولی را با استفاده از نخ های نسوز مانند تیشو و در فواصل 2 الی 3 سانتی متر و بصورت طولی دوخته می شود و تولید ایزوگام دولایه و به منظور حذف تیشو از آن استفاده می کنند.

 نکته ی بسیار مهم: با حذف تیشو در ایزوگام دولایه عملا در مقابل نفوذ UV آفتاب خلع سلاح شده و به سرعت تجزیه و تخریب می شود.

راههای کاهش قیمت و افزایش کیفیت :

  1. حذف قیر 70-60 و جایگزینی آن با قیر دمیده (مازوت) که به دو دلیل موجب کاهش هزینه تولید و قیمت ایزوگام می شود: الف: حذف پلیمر ب) قیمت بسیار پایین مازوت نسبت به قیر 70-60 ج) هزینه تولید کمتر
  2. حذف مازوت و جایگزینی آن با اسلج (اسلج تقریبا رایگان است و فقط هزینه ی حمل و نقل دارد)
  3. حذف ترموبادینگ و جایگزینی آن با تیشو و پلی استر (ترموباندینگ گرانتر از تیشو و پلی استر می باشد)
  4. حذف تیشو و جایگزینی آن با پلی استر دوخته شده (هزینه ی الیاف ایزوگام را به نصف کاهش داده و موجب کاهش محسوس قیمت ایزوگام می شود.

نکته ی بسیار مهم: عموما بسیاری از ایزوگام های نامرغوب حتما از نوع فویلدار می باشند تا با فویل و با بسته بندی های شکیل چشم انداز بهتری برای مشتری ایجاد نمایند.

 نتیجه کلی و نهایی استفاده از ایزوگام های نامرغوب (دمیده)

 حداکثر 2 الی 4 سال پس از نصب ایزوگام و در اثر تغییرات دمایی محیط، این نوع ایزوگام ها به سرعت دچار هوازدگی شده و در فرآیند هوازدگی، دچار گسست درون لایه ای می شود و در نتیجه با تجزیه تدریجی و انباشت گازها، دچار گسست درون لایه ای می شود و درنتیجه با تجزیه ی تدریجی ایزوگام و انباشت گازهای حاصل از تجزیه ابتدا فویل از سطح عایق پس از متورم شدن جدا میشود و در سطح عایق ترکهایی موزاییکی یا پوست سوسماری ایجاد و درزمستان گسترش یافته سپس ایزوگام از سطح بام متورم شده و پس از جدا شدن شکسته شده و پاره می شود و در نهایت با تخریب و از بین رفتن ایزوگام نشت آب صورت میگیرد که میتواند خسارات قابل توجهی به زیر سقف و به سفیدکاری و نقاشی ساختمان ایجاد نماید.

 انواع استانداردهای ایزوگام:

  1.  B.p.p(بیتیومین پلیمرپالستیک) : A سابق (ایزوگام پلیمری)
  2. B.p.c (بیتیومین پلیمرپالستیک) : S سابق (ایزوگام پلیمری)
  3. B.p.f(قیر دمیده) : O سابق (ایزوگام دمیده یا اکسید)

امروزه با توجه به معتدل و گرمسیر بودن اکـثرمناطق کشور ودر عین حال کیفیت پایین بسیاری از ساختمانها که امکان نشست دارند و نیز زلزله خیزبودن کشور مهمترین ویژگی ایزوگام که باید بیشترمورد توجه قرارگیرد:

  1. قدرتهای کشش طولی و عرضی ایزوگام است که به سرعت پاره نشده و از بین نرود.
  2. درتولید ایزوگام از قیر 70-60 استفاده شود تا درمقابل گرمای تابستان تجزیه و تخریب نگردد درنتیجه تحمل سرمایی عایق باید بیشتر در مناطق خیلی سردسیر مدنظر باشد.

ویژگیهای تهاترقیر یا Vb  (وکیوم باتوم ) با ایزوگام در ادارات نوسازی و تجهیز مدارس.

 با عنایت به دستورالعمل سازمان نوسازی و تجهیز مدارس کشور به ادارات کل نوسازی و تجهیز مدارس مبنی بر انتخاب کارخانه سازنده قیر و ایزوگام به نظر میرسد اهم مواردی که باید مد نظر باشند عبارتند از :

اولویت به کارخانه ایزوگامی میباشد که همزمان توان تبدیل VB به قیر را نیز داشته باشد چرا که هزینه تبدیل VB به قیر را داشته باشد میتواند حدود 20 % درقیمت ایزوگام تخفیف در نظرگرفته و واقع مقدار حدود 20% ایزوگام بیشتر به ادارات کل نوسازی مدارس تعلق میگیرد. بنابراین و با هدف اصلی ترین و توانمندترین تولیدکنندگان ایزوگام میتوان یک ارزیابی تعریف شده ای را با لحاظ موارد ذیل به اجرا درآورد که عبارتنداز:

  1. بازدید از محل کارخانه و آشنایی با امکانات و توانمندیهای آن
  2. قیرساز و ایزوگام ساز باشند (تولید کننده قیر و ایزوگام)
  3. اسناد بورس مربوط به خرید قیر70-60 یا VB را طی سال جاری و حداقل 5 سال گذشته را ارائه نمایند.
  4. مفاصا حساب دارایی حداقل برای 4 الی 5 سال گذشته را اراِئه دهند تا معلوم شود کارخانه بطور مداوم فعال بوده است .
  5. ارائه توان مالی با تاییدیه بانک که بیانگر قدرت مالی کارخانه در انجام تعهداتش باشد .
  6. ارائه ضمانت نامه بانکی شرکت در مناقصه
  7. ارائه ضمانت نامه بانکی معتبر به ازاء کل ارزش قرارداد.
  8. لیست بیمه کارکنان و کارگران کارخانه که دلالت بر توانایی تولید کارخانه باشد.
  9. ارائه پروانه بهره برداری حداقل با سابقه 17 سال که اطمینان بخش عملی تضامین و گارانتی بعدی باشد.
  10. ارائه رضایت نامه از سایرمشتریان و خریداران سابق و حاضر ، بویژه در سازمان نوسازی و تجهیز مدارس مبنی بر اعالم رضایت از توان تولید، کیفیت محصول، انضباط کاری، برنامه ریزی و تعهد تحویل کالا و اجرای مطلوب کار باشد.
  11. سوابق و رزومه اجرایی حداقل در طول 17 سال .

 نکته بسیار مهم : با توجه به اینکه دولت محترم در برنامه بودجه سال جاری برای بازپرداخت بسیاری از دیون خود به پیمانکاران اقدام به تحویل و فروش انواع قیر یا VB در ازای مطالبات آنها نموده است . در نتیجه در حال حاضردر بازار عرضه قیر بیشتر از تقاضا است، لذا قیمت قیر در بورس در حدود 20 % بالاتر از قیمت آن در بازار می باشد. لذا به منظور تسهیل موضوع تهاتر قیر یا VB با ایزوگام و بهره مندی از حداکثر ظرفیت و ارزش ریالی سهمیه آن سازمان پیشنهاد میشود:

حتی المقدور به جای قیر VB به تولیدکننده ایزوگام داده می شود .

 پیگیری و مساعدت و تلاش ویژه صورت بگیرد تا محل تحویل VB یا قیر با نظر و پیشنهاد تولید کننده ایزوگام که طرف قرارداد آن سازمان می شود ، انتخاب و مشخص شود. تا کارخانه ایزوگام بدلیل تحمیل هزینه های اضافی اقدام به زیرفروشی قیر در محل عرضه نموده و ناچارا مجبور شود تا ضرر زیرفروشی و افت قیمت قیر را در قیمت ایزوگام لحاظ نماید که این مسئله میتواند باعث بالا رفتن قیمت شود.

 نکته بسیار مهم در نصب و اجرا : با عنایت به اهمیت نصب و اجرای ایزوگام که میتواند نقش بسیار ملموس و تعیین کننده ای در کیفیت کار و عایق بندی ساختمان ایفا نماید. به نحوی که اگر نصب صحیص انجام نشود تمام زحمات و تلاشها برای تهیه و تولید ایزوگام خوب به هدر رفته و با نشت آب در ساختمان نتیجه مطلوب حاصل نمی شود. لذا اهم موارد تاثیرگزار نصب ایزوگام به شرح ذیل بیان میگردد:

 تعریف نصاب ایزوگام : نصاب ایزوگام یک نیروی کاریست که آموزش مهارتهای ایزوگام را دیده باشد که عبارتند از:

  1. مقدار حرارت مورد نیاز ایزوگام برای نصب
  2. آشنایی با طراحی نصب متناسب با شکل هندسی پشت بام با لحاظ شیب و جایگاه آبرو ها و سایر جزئیات دیگر پشت بام که با کمترین برش اضافی ایزوگام از ایجاد اورلب معکوس و پرت ایزوگام ممانعت به عمل آورد.
  3. دارا بودن سلامت کافی و لازم از لحاظ جسمی، روحی و اخلاقی
  4. آشنایی کافی با اصول ایمنی و بهداشت کار در ارتفاع و مناطق پرتردد مثل مدارس
  5. دارا بودن صلاحیت کامل قانونی بمنظور برخورداری از بیمه های مربوط به حوادث و مسئولیت کار
  6. سابقه و تجربه کافی در نصب

 نکته بسیار مهم : در اثرسهل انگاری ، ساده و کم اهمیت دانستن موضوع نصب از طرف کارفرمایان، عموما افراد فاقد صلاحیت با کمترین قیمت اقدام به نصب ایزوگام میکنند . که این موضوع میتواند اولا موجب از بین رفتن ایزوگام شده و در بعضی مواقع علاوه بر ایجاد خطرات و صدمات مختلف جسمی و جانی و اخلاقی که متوجه خود نصاب و یا سایر افراد حاضر در محل میشود میتواند خسارات بسیار زیادی به زیرسقف و به قسمت سفیدکاری و نقاشی ساختمان ایجاد کند. لذا پیشنهاد میشود به منظور حصول بهترین نتیجه از مسئله نصب، حتما کارخانه تولید کننده ایزوگام توسط عوامل و نصابان مورد تائید خود اقدام به نصب ایزوگام نماید تا گارانتی و تضامن را یک مجموعه و به صورت یکپارچه صادر و مسئولیت آن را به طور کامل برعهده گیرد.

Contents